Thursday, August 25, 2016

Mencari kereta sewa murah di Perth

Hai, bertemu lagi kita!
Memang banyak yang saya nak share tips nak ke Perth ni.

Kalau nak pergi dalam group yang ramai macam kitorang haritu, 7 orang it's better if you rent a car. Ramai yang share, public transport kat Perth memang tip top. Siap ada CAT Bus yang free untuk pusing dalam Perth City. Best kan.

Tapi, memandangkan saya pergi bawak baby, nak kurangkan aktiviti berjalan untuk mak dengan abah tersayang, so we decided to rent a car. Encik husband yang gigh dok buat comparison harga syarikat kereta sewa yang mana yang paling murah.

Akhirnya, dia pun booking kat Burswood car rental.
Saya rasa sangat berbaloi harga yang dorang offer. RM985 untuk 3 hari setengah.

Boleh klik kat link ni untuk survey-survey kereta mana yang berkenan di hati:

Burswood Car Rental

Ni la kereta kami booking haritu


Masa mula-mula husband saya booking tu, saya tanya la.
" Eh, Tarago ni keretanya macam mana abang? Sayang nak google la nak tengok macam mana rupanya"
Gelak je suami saya.
" Tarago tu toyota estima la sayang.. Kat sana dorang panggil tarago"
Panjang Ooo saya lepas tu.hihihi..

They prefer the owner of the credit card sendiri yang bawak kereta. Tapi, kalau nak tambah nama driver kedua tak ada masalah. Cuma ada additional fee je la.

Kat sana, memang encik suami yang fully bawak kereta. Dia memang enjoy sangat drive kat sana. Tenang katanya.


Sesampai je kat airport, terus husband saya dapat text, no key lockbox untuk ambik kunci kereta. Sistem dorang, kereta sewa ni dorang akan tinggalkan tak berkunci kat tempat parking airport. So, kita kena bukak la lockbox tu, guna password yang dorang send.

Tapi seriously, no wonder Perth has been granted the title of "One of the isolated capital city in the world" Memang kepadatan penduduk dia tak ramai ke macam mana?

Korang kalau drive kat sini memang takde nak tension hadap2 jem. Jem tu ada. Tapi, not that bad. Takdela samapai berejam-rejam tersekat kat jalan.Pemandu dia pun berhemah je. Takde la yang potong ikut kiri ke, yang drive laju tak tentu hala ke.


4 comments:

  1. salam tika..nak tanya..base on link yang car rental tu kan..i confius..nak book kereta..tapi x ada the name of Perth Airport..Is it Burswood Airport? Maaf sekadar bertanya sebab sudah konfius.. :)

    ReplyDelete
  2. Maaf Mrsjai. Saya beru perasan comment cik. Nama airportnya, Perth Airport.

    ReplyDelete
  3. Assalam sis, masa balik ke Malaysia hantar kereta kat Airport ke? Letak kereta kat mana?

    ReplyDelete
  4. Salam..Masa balik ke Malaysia, kereta tu kena letak semula di tempat parking Airport Perth =)

    ReplyDelete