Baru-baru ni, saya buat taufufa. Tapi guna resepi shortcut. Bukan guna kacang soya yang pure tau.
Jom, saya kongsikan resepi ni!
Bahan-bahan:
2 kotak air soya besar
2 helai daun pandan
Agar-agar tali 8gram
Air 2 cawan
Gula melaka 1 ketul
Gula pasir 2 sudu makan
Cara-caranya:
1. Rebus agar-agar tali hanya 8gram sahaja. Paket yang saya beli 20g. Jadi saya patahkan agar-agar
tu pada 2 bahagian.Masukkan daun pandan yang disimpul.
2. Rebus dalam 2 cawan air sampai nampak tali-tali tu semua larut dalam air.
3. Masukkan 2 kotak besar air soya.
4. Kacau adunan sehingga air mendidih dan semua agar-agar telah larut.
5. Tapiskan air adunan tadi dan masukkan dalam bekas.
6. Tunggu sehingga 3 jam sebelum boleh di makan. ( Macam saya, lepas 3 jam, saya masukkan taufufa tadi dalam peti ais.
Cara buat air gula
1. Masukkan 1 cawan air
2. Rebus bersama 5 sudu besar gula pasir. Ok, kalau nak guna gula melaka, separuh gula melaka tu, masukkan dalam 2 sudu besar gula pasir.
3. Masukkan daun pandan yang dah disimpul.
4. Masak atas dapur sambil kacau-kacau air gula tadi supaya tak hangus.
Air gula yang dah siap, bolehla dimakan dengan taufufa yang dah membentuk tadi. Mudahkan.
No comments:
Post a Comment