Saturday, July 28, 2012

Syukur

Alhamdulillah, syukur..*sambil nyanyi lagu raihan, syukur..syukur..syukur ya Allah..*
Aku pi Shah Alam hari selasa baru ni.Bersama adikku yang terchenta, Angah.=)
There are no words that can describe my feeling on the day I lay my hands on this:





 Jerih payah nak meyiapkannya berbaloi. Sampai senyum leborku tak dapat dibendung lagi sebaik memegang naskhah agung *hiperbola sangat kau tikah* di kedai Sesyen 2. Sampaikan abang kedai print pun tegur.
"Hai dik, senyum lebar nampak"
Aku pun jawab " Yela bang, penat nak siapkan yang satu ni"
Abang tu pun balas" abang pun penat nak jilid banyak-banyak thesis korang ni"
Aku hanya mampu tersenyum sambil membalas " Terima kasih ye bang.
Abang tu pun sengih kambing.Tak tak.Sengih kucing..^_^


Over sangat kau!



Motip gamba?


Alhamdulillah..selesai sudah..Boleh senyum menampakkan baris gigiku yang tak berapa nak cantik.Haha..
Pape pun thank you angah, sudi temankan ayong hantar thesis ni.Berkongsi saat-saat manis.

My lovely sis=)

Aha, sebelum terlupa.
Ni merupakan entry aku yang ke-100.Wee..!
kbai.
hehe..
May peace be upon you. Selamat berpuasa rakans! ^_^

Saturday, July 21, 2012

Ramadhan bulan penuh barakah

Alhamdulillah, we meet again.
Aku baru je selesai siang ikan dan sotong.
Ingat nak masak sotong masak kicap pedas untuk berbuka ni. Ikan pulak buat masak asam pedas (Of course with some guidance from mak.teehee..) walla!

Tu bukanlah topik utama yang aku nak coretkan di sini. Tapi mengenai semangat menyambut Ramadhan tu sendiri. In Malaysia, I've noticed the holy Month of Ramadhan is often celebrated as some kind of food festival. Mengapa aku berkata sedemikian? (Beginilah bahasa seorang pujangga.ehehe..) Cuba korang tengok bazar-bazar Ramadhan. Penuh meriah dengan lautan manusia. Ironi bukan. Bulan puasa bukankah bulan kita menahan lapar dan dahaga. Bulan kita melipat gandakan amal ibadah kita.Bukan bulan pesta makanan.Aku setuju sangat dengan tulisan Dr Maza.Korang boleh cekidaut kat link di bawah:

Mencari semangat ramadhan

Gambar: Ihsan encik Google
Orang kita menganggap Bulan Ramadhan lebih kepada tradisi. I've realized the trend. If you go to the surau or mosque for Terawih at the beginning month of Ramadhan, you better come early.Or else you'll be praying outside of the mosque (atau kalau bernasib baik, dapat solat di saf yang belakang-belakang). It is disheartening to know that most of us only come for Terawih because everyone else go for Terawih. You get what I mean? Semoga kita tak tergolong dalam golongan seperti ini.

Ya Allah, luruskanlah niat kami. Semoga kami melakukan amal ibadah ikhlas keranaMu. Terimalah segala amalan kami.This very entry is mainly to remind myself. Let's fully utilize this Ramadhan. May we have a blessing one.


Friday, July 20, 2012

A day before Ramadhan

Alhamdulillah..
Syukur sempat menunaikan Solat Terawih yang pertama hari ni.
Pagi tadi sempat je aku buat picnic ngan gadis-gadis terchenta.
Tak semena-mena idea nak buat potluck picnic datang malam tadi.
Terus ku roger mereka.Alangkah gumbira hati dorang setuju nak turut serta memeriahkan majlis.Tehehe..

So, a day before puasa we have our very intimate picnic.We share the good-old-days stories. Gossiping sikitt-sikit.LoL.

Introducing the members of the picnic:

Ececeh..konon candid la kann..hehehe
Nyum2..^_^
With izatti dearie.=)
om nom nom
Menyempat je cuci mata kat kedai wan.hehehe..
Tak menahan sangat fastfood restaurant ni.Masuk2 je dah dengar lagu raya.Aigoo..

What a beautiful day, Alhamdulillah..=)

Monday, July 16, 2012

Gila Kentang

Yeah, this a story a day before my final presentation.
But before that, I should tell you that I stayed at my cousin's house in Sek 13 for the weekend.teehee..
Tell you what, they are awesome!!
Let's take a look at my tight schedule for the past two days.

~Saturday~
Morning: Clean my room for clearance.

Afternoon: Held  a little gathering at Melati (I'm glad most of my friends  join it.(^_^) nota kaki* I'm so touched mak and abah willing to buy cakes and durian for that very day* Mak kata, it symbolises the end of my student life.The end of the final semester I'm at UiTM.=') For those yang tak terinvited I am terribly sorry. Really. I just asked those yang stay kat Melati je.huhu..Tu pun, kesian kat mak and abah. They were hungry.But they patiently wait. Sampai Melati dah pukul 1.Tapi tunggu my friends turun, pukul 3 dorang lunch.Lagi terharu.

Then, I sent my mum and my sis to Sek 17.They boarded a bus to my kampung at Perak. Ada hal regarding rumah kat sana.

Dinner:  At Empire. Belanga nama restaurant tu.hee..


~Sunday~


Morning:   Breakfast at Village Park Restaurant, Damansara I ordered Nasi lemak and Milo Dinosaur. Amekaw! Memang besar dinosaur la cawan dia.Tapi aku gagahkan diri jugak habiskan.Kang apa pulak kata cousin aku kan. Orang belanja, suka hati je makan tak abis.Hewhewhew..

 Then, we headed to Jalan TAR. Kak Betty (my cousin's wife)  was looking for Baju Raya at First Lady.U olls, Jovian Mandagi, design baju for this season. Pukul 10 dah sesak kot!


Alfie with his daddy!

Next pit stop: KLCC. Kak betty bought her kids kasut raya. I wish she bought it for me too.. Ni la namanya bagi betis nak tangan,Sekali ditangankan baru tau!hahaha..
Sambil kakak2 dia shopping kasut raya, sempat lagi pose dalam vincci ni ha..ahak ahak


Lunch:    Subang Jaya, Salero Nogori Restaurant.
              The food was sumptuous. But Alfie, si comel spilled his taufufah
              First time, tengok kak Betty marah.Selalu senyum, cool je.

Dinner:  At T.G.I Friday, Subang Parade.
             They stuffed me with
              - Tennessee Burgers.
              -  Mozzarella cheese
              - Chicken fingers
              - and banyak lagi la yang best2..
             Gila kentang sangat kann.. Duduk seminggu, mau gemok dok ngan dorang ni.

With awesome Kak Betty and Alfie!

Balik tu, dalam pukul 10 baru ye sesak nafas menyiapkan sample book bagai. Nasib slide dah settle.
Pastu tido pukul 3 dengan lappy terbukak, Q card kat tangan. Bangun pukul 5.30 pagi. Gila kentang betul!!


Senyum lebar

Alhamdulillah..
Thank you Allah..
Sudah boleh menarik nafas lega.
My viva went well.
Yang penting tak kena hantam. Siap kena tunggu lama. Examiners memikir soalan.
I know, I talked too fast. I intentionally did that.
So that they missed the points.
And to end the misery faster.hehehe..
Sekarang aku boleh tersenyum lebar.
Tapi belum cukup untuk senyum menampakkan gigi.
Sebab hard bound tak submit lagi.
Let me pass all of the subjects with flying colours ya Allah..
Do pray for me ya!

May peace be upon you..^_^

Nampak tak muka gedik happy tu.hahaha..

Friday, July 13, 2012

Lega

Alhamdulillah..Itu yang mampu aku ungkapkan saat ini.
Belum sepenuhnya boleh menarik nafas lega.
Tapi aku pasti saatnya akan tiba.
InsyaAllah..=)

Friday, July 6, 2012

The borrowers

Salam..
Here I am. AGAIN!I just cannot help myself from writing.
The borrowers??
Yup, I'm going to preach a little bit about the rules of borrowing the borrowers should obey.
1.Kalau korang pinjam barang sape-sape pun, tak kesahlah daripada kawan ke, sepupu ke, rumet ke
   or even korang punya adik bradik pun, tolonglah pulangkan balik dalam keadaan asal.
2. Dah pinjam barang orang, pandai-pandaila pulangkan.

Come on.. We've grown up enough to be told something like this. I know you would say this. But believe me, some people just have lack of common sense! trust me. I've met with this kind of makhluk ramai kot.
Bila ditegur buat muka. I was like.
Hello..You're the one who make silly mistake. Not me.

The borrowers yang tak paham bahasa, haruslah kena penjara camni .Kejam sangat ni cik tikah..ahaha..


Well, this very entry is the reminder for me as well.
Be a good borrower!
Even this world itself we borrow it from Him.
One day we're going to return it as well.
Dah pinjam, buatla adat meminjam ye.

Sekian, terima kasih.teehee..

Thursday, July 5, 2012

Psycho

Salam..
I broke my own pledge not to write in here during my exam week. So what?Sue me (Ko jangan tikah..haha..). I've just finished my  third paper. Yep, two more to go. Then, the misery is over.
Not really. I still have to endure the terrifying moment of the final presentation. For those who know me, Yes, I'm the type of person that love public speaking, presentations and what not.  I normally say " alah, setakat presentation..Mainan aku je tu" Ceh. But deep down me, who knows. That is just the way to convince myself that I can. This is totally different. I mean, it's my research project viva! 


Enough with the presentations thingy. A few weeks back has been a stressful week. Psycho enough I would say. The war between my emotion and my ego. I learn about the other person true colour. I hate arguments.I don't want to end my final semester with silly things. It takes a strong person to say sorry and even a stronger person to forgive. At the end of the day, I'm glad I did the right thing.


Till we meet again. Looking forward to update this blog with better and cool stories ahead.
May peace be upon you.



Monday, July 2, 2012